Bitcoin használat kezdőknek

Gyorstalpaló

A bitcoin-okat generált 26-35 karakterből álló címekre lehet küldeni.  Például 1NiNja1bUmhSoTXozBRBEtR8LeF9TGbZBN ez egy bitcoin cím, ezeket a címeket programmal lehet generálni, kb. végtelen sokat, de alapból üresek, tehát nincs rajtuk bitcoin, amíg valaki nem küld rá!

Minden ilyen bitcoin címnek létezik egy “private key”-je, vagyis egy kulcs, amely szintén egy sok karakterből álló sorozat, de ezt csak az tudja, aki a bitcoin címet generálta, vagyis ha tiéd a bitcoin cím, csak te tudhatod a kulcs-ot! Bárki, aki tudja a kulcsot hozzáférhet a bitcoinhoz is! Tehát pl.:

Bitcoin cím (ezt bárki láthatja, nem titkos): 1NiNja1bUmhSoTXozBRBEtR8LeF9TGbZBN

Private key (kulcs, ez titkos): 5JYgJP5TmzE2D4x1yATuUsPqqduMzEnfmfKvh3zbiZPtPKLgu2P

Ez olyan, mint a kulcs meg a zár, a zárhoz bárki hozzáférhet, de a kulcs az nálad van! Ezekből “végtelen” sok generálható.

Az, hogy egy adott címen van-e bitcoin, vagy milyen tranzakciók voltak rajta, azt itt lehet megnézni, pl. a fenti címet használva a következő lesz:

https://www.blockchain.com/en/btc/address/1NiNja1bUmhSoTXozBRBEtR8LeF9TGbZBN

Ezeket bárki láthatja, publikusak. Bárkiét megnézheted akinek ismered a bitcoin címét!

Bitcoin cím létrehozása: Ahhoz, hogy legyen neked is egy bitcoin címed, sokféle módszert lehet alkalmazni. A legjobb kezdőként, ha az electrum wallet-et használod: https://electrum.org/

A wallet-eknek, vagyis a tárcáknak az a lényege, hogy ők generálnak neked bitcoin címeket és a hozzájuk tartozó kulcsokat és elvégzik a bitcoin küldés műveletét. Ezenkívül biztonságos bitcoin tárolást tesznek lehetővé. Ezeknél általában megszoktak adni egy 12 vagy 24 kulcs-szóból álló visszaállító lehetőséget, ha pl. elveszíted a számítógéped, akkoris újra visszatudod állítani a wallet-odat egy másik gépen és persze ott lesz az összes bitcoin-od is. A walletokat természetesen lekódolhatod, így csak belépő kóddal lehet hozzáférni. A visszaállító kulcs-szavakat pedig felírhatod egy papír fecnire és elrejtheted egy biztonságos helyre!


Electrum wallet használata, részletes leírás

Le kell tölteni a wallet-et és installálni: https://electrum.org/

Menjünk a “Download”-ra!

Válasszuk a “windows Installer”-t! Töltsük le és futtasuk! (Vagy a nekünk megfelelő op rendszerhez tartozót, pl. Android).

Kattintsunk az “Install”-ra. Majd ha kész az installálás, indítsuk el az electrum pogramot.

Válasszuk az “auto connect”-et és “Next”.

Itt nyomhatunk “Next”-et is, vagy megadhatunk egy nevet a wallet-ünknek, de nem lényeges.

Válasszuk a “Standard wallet”-ot.

Válasszuk a “Create a new seed”-et. Vagyis új kulcsot fog létrehozni.

Válasszuk a “Standard”-ot. Majd kapni fogunk 12 db véletlenszerű angol kulcs szót.

Fontos! Ezt a 12 db véletlenszerű szót fel kell írni és elrejteni egy biztonságos helyre! Bárki aki hozzáfér ehhez a 12 szóhoz és tudja mire valók, az hozzáférhet a tárcában lévő összes bitcoinodhoz! 

“Next”-re kattintva kérni fogja, hogy írd be a 12 szót amit megadott, hogy biztosan felírtad-e. A sorrend számít!  Majd kattintsunk megint a “Next”-re!

Itt megadhatunk egy belépő kódot a wallet-hez, amit majd minden belépésnél kérni fog. Nem kötelező, de ajánlott! Majd “Next”-re kattintva már kész is a biztonságos wallet-ünk. Valami ilyesmit fogunk látni:

Természetesen még nincs semmi bitcoin a wallet-ünkön. Ez a wallet rengeteg bitcoin címet tud generálni és kezelni. Kattintsunk a “Receive”, vagyis fogadás fülre, ha megakarjuk tudni az egyik bitcoin címünk, ahova kaphatunk bitcoin-t máshonnan.

A “Receiving address” mutatja az aktuális bitcoin címünk, ahova kérhetünk bitcoin-t. Például vásárolunk bitcoin-t valahonnan, akkor ide küldhetjük, hogy a saját tárcánkba legyen. Temrészetesen van QR kód is és az electrum wallet-ot Android telefonra is lehet installálni. Ugyanaz a wallet akár több helyen, több számítógépen/telefonon is létezhet egyszerre, nem muszáj, hogy csak egy helyen legyen.

Bitcoin küldéshez kattintsunk a “Send” fülre!

A “Pay to” részhez kell bemásolni a fogadó bitcoin címét, ahova küldeni akarjuk. A “Description”-höz nem kell semmit írni. Az “Amount”-hoz pedig a küldeni kívánt összeget mBTC-ben, vagyis mili BTC ahol 1 BTC = 1000 mBTC. A “fee”-t vagyis a tranzakció költséget ne varjáljuk kezdőként, hagyjuk maximumon egyenlőre.

Ha már kaptunk bitcoin-t és voltak tranzakcióink, az így fog kinézni az electrum wallet-on:

A “View” majd “Show address”-ra kattintva, az “Addresses” fül alatt megnézhetjük a walletban lévő bitcoin címeinket is és lekérhetjük a bitcoin címekhez tartozó “private key”, vagyis kulcsokat is! De kezdőként ezzel még nem kell foglalkozni.

Ennyi volt a gyorstalpaló, most már képes vagy saját magad is biztonságosan fogadni, tárolni és küldeni is Bitcoin-t! Ha elveszik, vagy elromlik a számítógéped, akkor is visszatudod állítani a bitcoinjaid, csak újra fel kell installálni az electrum wallet-ot és kiválasztani a visszaállító opciót, majd beírni a 12 kulcs-szót!

A 12 kulcs-szó arra is jó, ha egyszerre több gépen is akarod kezelni a walletodat, pl. egy másik asztaligépen, laptopon, vagy android telefonon.

Fontos! Hogy vírus mentes legyen a gépünk, mert a vírusok kirabolhatnak minket. Ezért ajánlott akár egy friss tiszta virtuális gépet használni erre (ami esetleg még encrypted is), vagy MAC operációs rendszert, amely sokkal biztonságosabb, mint a Windows.

Bitcoin vásárláshoz kattints ide és akkor fel is töltheted bitcoin-al a saját electrum walletod!