Bitcoin ATM Budapesten

Kipróbáltuk a Budapesti bitcoin ATM-et (Anker köz 1-3, 1065 Bp). Itt leírom hogyan zajlott a készpénz kivétel:

  1. Először az ATM kért egy telefon számot (+36 kezdéssel kellet beírni), nekem elsőre nem fogadta el valamiért, de másodszorra jó volt. Ha jól láttam külföldi telefonszámot is elfogad.
  2. Az ATM küldött egy szám kódot SMS-ben a fent megadott telefonszámra. Majd ezt a kódot be kellett írni a gépbe.
  3. Utána ki kellett választani mennyi pénzt akarunk kivenni.
  4. Majd mutatott egy QR kódot, amire fizetni kellett a bitcoin-t. Én a blockchain.info mobil app-ját használtam fizetésre. Rá kellett irányítani a telefon kameráját a QR kódra.
  5. Sikeres fizetés után kiírta, hogy értesíteni fog SMS-ben telefonon, ha a tranzakció confirmálódott (minimum 1 confirmation kell).
  6. Várni kell X időt, addig nyugodtan ott lehet hagyni az ATM-et, senki más nem tudja elvenni a pénzt. Én kb. 20 percet vártam rá és kaptam egy SMS-t, hogy mehetek a géphez a pénzemért. Fontos, hogy megfelelően magas tranzakció költséget adjunk meg a bitcoin átutalásánál, hogy minél előbb megérkezzen az ATM rendszerébe!
  7. Ezután rá kellett nyomi a “Kiadás” gombra és újra beírni a telefonszámot.
  8. Majd újra küld egy SMS kódot, amit csak be kell írni az ATM-be és már kint is van a pénz, alul a legalsó rekeszből adja ki!

A készpénz bitcoin-ra váltása hasonlóan működik, csak egyszerűbb, mivel nem kell várni az ATM mellett, hiszen a bitcoin egy idő után megérkezik a virtuális pénztárcánkra. Annyi a különbség, hogy mi helyezzük be a készpénzt, ezt a gép beolvassa és a telefonunkon kell bemutatni a gépnek a tárcánk QR kódját, amire a bitcoint fogja küldeni.