Mitől értékes a bitcoin?

Mért fizetne bárki is egy virtuális pénzért, amit még csak a kezében sem tud tartani?

A bitcoint lehet fizikailag is kézben tartani, papír bitcoin formájában, vagy pedig hardware tárcaként, így berakható egy biztonságos széfbe, csak úgy mint a készpénz. 2011-ben egy darab bitcoin 0.34$ értéken mozgott, Jelenleg 2017 végére, pedig már 19000$ felett is járt az árfolyama. Az emberek rengeteg papírpénzt konvertálnak át ebbe az újfajta valutába! Tehát úgy tűnik a bizalom fokozódik és igény van egy pénzre, amelyet nem központilag irányítanak és nem tudnak kedvük szerint manipulálni, vagy újabb pénzt nyomtatni a semmiből, ahogyan az szinte a világ minden országában teszik, így ellopva az emberek félretett forrásait.

Meg kell értenünk, hogy egy fizetőeszköz értékékét nem a fizetőeszköz anyaga (pl. papír) adja, hanem az, hogy mennyien használják azt, vagyis az emberek mennyi bizalmat helyeznek belé. A bitcoin értéke a szabad és globális működésében rejlik, melyet a bankrendszer, és a kormányok nem adnak meg 100%-ban!

Mért jobb az aranynál és az ezüstnél? Bár ezeknek van belső értéke is, viszont csak lokálisan kereskedhetőek és az is elég nehézkes. Egy kripto-valuta azonnal utalható a világ bármely pontjára 0% harmadik fél interakcióval. 100% te birtoklod csakúgy, mint a készpénzt, viszont a készpénz rossz tulajdonságait mellőzve.

Mért jobb, mint a készpénz?  A készpénz is csak lokálisan kereskedhető, nehézkesen tudsz készpénzt küldeni egy másik országba, napokig is eltarthat postával és nagyon nem biztonságos! Ezenkívül a készpénz értékét a kormányok és a bankok könnyedén elszívhatják, így meglopva a pénzben félretett értékeid: infláció. További előnye, hogy nem hamisítható a kripto-valuta és nem kell állandóan friss új papírpénzt nyomtatni elképesztő összegekért, amit szintén a felhasználók fizetnek meg.

Mért jobb, mint a banki elektronikus pénz?

Bár a bankban tárolt készpénz elektronikus formája könnyedén utalható biztonságosan akár messzi helyekre is, de sokkal nehézkesebb, költségesebb, bonyolultabb és lassabb, sőt lehetnek olyan országok ahol tiltás van. 100%-ban a bankoktól függ minden, ha akarják nem teljesítik, ha akarják késnek heteket, ha akarják zárolják a pénzed, elemzik a vásárlási szokásaid, a dolgozók azt is láthatják miket veszel, náluk van a kontroll a pénzed felett, ezenkívül ugyanúgy inflálódik az értéke, mint a készpénznek.

Összegezve miért jobb a bitcoin a jelenlegi hitel alapú pénzrendszernél?

A bitcoin biztonságos, hiszen a private key a jelenlegi technológiával gyakorlatilag feltörhetetlen. A másik fő előnye talán, hogy nem lehet újabb és újabb “pénzt” nyomtatni belőle, így nem tudják a használókat folyamatosan megkárosítani ezzel a trükkel, melyet a mai napig csinál velünk a pénzrendszer. Kevésbé tud korrumpálódni, mivel nincs senkinek a hatalmában, vagyis decentralizált a működése, nincs senki tulajdonában az irányítása, független a korrupt és élősködő bankrendszerünktől. Anonimitás magasabb, mint a bankszámlák esetén, ha értessz hozzá 100% anonim is lehetsz. Egy matematikailag adott fix mennyisége van a bitcoin-nak, annál csak kevesebb lehet belőle, de több semmiképpen! Ezenkívül 100%-ban te uralod a pénzed, amely több felelőség, de több szabadság!

Ha szeretnél Bitcoint, vagy egyéb ígéretes kripto-valutát vásárolni egyszerűen kattints ide!