Mitől értékes a bitcoin?

Mért fizetne bárki is egy virtuális pénzért, amit még csak kézbe se lehet tartani?

A bitcoint valójában fizikailag is lehet a kézben tartani, papír bitcoin formájában, vagy pedig hardware tárcaként. Így berakható egy biztonságos széfbe, csak úgy mint a készpénz. 2011-ben egy darab bitcoin 0.34$ értéken mozgott, 2017 végére, pedig már 19000$ felett is járt az árfolyama. Az emberek rengeteg papírpénzt konvertálnak át ebbe az újfajta valutába! Tehát úgy tűnik a bizalom fokozódik és igény van egy pénzre, amelyet nem központilag irányítanak és nem tudnak kedvük szerint manipulálni, újabb pénzt nyomtatni a semmiből, ahogyan az szinte a világ minden országában teszik, így ellopva az emberek félretett forrásait.

Meg kell értenünk, hogy egy fizetőeszköz értékét elsősorban nem a fizetőeszköz anyaga adja, hanem az, hogy mennyien használják azt, vagyis az emberek mennyi bizalmat helyeznek belé.

A bitcoin értéke a szabad és globális működésében rejlik, melyet a bankrendszer, és a kormányok nem adnak meg 100%-ban! A Bitcoin egy olyan problémát oldott meg, amely azelőtt nem sikerült senkinek az online világban. Mégpedig azt, hogy nincsen már szükség harmadik fél interakcióra érték küldéséhez/fogadásához, így nem kell megbízni egy 3. félben, akinek ki lennénk szolgáltatva. 100%-ban mi birtokoljuk a vagyonunk egy globális online decentralizált láncon (blockchain)!

Például, ha egy őrült kormány/szervezet/ideológia kerül hatalomra valahol, akkor a helyi pénzt azonnal elinflálhatja és/vagy 100% szabályozhatja, ezzel sakkban tartva az embereket. De még ha nincs is őrült kormány hatalmon, akkor is leszabályozzák: Amerikában például nem is szabad USD valutát kivinni, vagy kiutalni 10 ezer dollárnál többet évente egy személynek külföldre.

Átlagosan nézve eddig a Bitcoin dollár értéke 2 évente egy 0-val gyarapodik!

Mért jobb az aranynál és az ezüstnél? 

Bár ezeknek van belső értéke is, viszont csak lokálisan kereskedhetőek és az is elég nehézkes. A szállítás is nehézkes főleg az ezüsté, hiszen 1kg ezüst alig ér 200ezer forintot. Sokkal nagyobb árrésekkel adják/veszik az aranyat, sokszor problémáznak és nagyon nem anonim. Egy kripto-valuta azonnal utalható a világ bármely pontjára 0% harmadik fél interakcióval. Nincs súlya!  100% te birtoklod csakúgy, mint az aranyat, viszont a rossz tulajdonságait mellőzve. Könnyebb elrejteni, eltitkolni, még fejben is el lehet rejteni, hiszen csak 12 angol szót kell megjegyeznünk egy komplett bitcoin wallet visszaállításához!

Mért jobb, mint a készpénz?

A készpénz is csak lokálisan kereskedhető, nehézkesen tudsz készpénzt küldeni egy másik országba, napokig is eltarthat postával és nagyon nem biztonságos! Ezenkívül a készpénz értékét a kormányok és a bankok könnyedén elszívhatják, azzal, hogy pénzt kezdenek nyomtatni.  Ez az infláció, lásd mi történt Venezuelában: a wc papír többe kerül már náluk, mint maga a papírpénz, így szó szerint jobban megéri ott a készpénzt használni wc papír helyett! Bár nem ilyen drasztikusan, de az infláció Magyaroroszágon is  jelentős! További előnye a bitcoin-nak, hogy nem hamisítható és nem kell állandóan friss új papírpénzt nyomtatni elképesztő összegekért, amit szintén a felhasználók fizetnek meg.

Mért jobb, mint a banki elektronikus pénz?

Bár a bankban tárolt készpénz elektronikus formája könnyedén utalható biztonságosan akár messzi helyekre is, de sokkal nehézkesebb, költségesebb, bonyolultabb és lassabb, sőt lehetnek olyan országok ahol tiltás van. Hétvégén nincs is átutalás! 100%-ban a bankoktól függ minden, ha akarják nem teljesítik, ha akarják késnek heteket, ha akarják zárolják a pénzed, elemzik a vásárlási szokásaid, a dolgozók azt is láthatják miket veszel, náluk van a kontroll a pénzed felett, ezenkívül ugyanúgy inflálódik az értéke, mint a készpénznek.

Összegezve miért jobb a bitcoin a jelenlegi pénzrendszernél?

A bitcoin biztonságos, hiszen a “private key” feltörhetetlen. Sokkal biztonságosabb, mint bármelyik bankszámla. A másik fő előnye, hogy a bitcoin-nak adott maximális fix mennyisége van! Így nem lesz újabb és újabb “pénzt” nyomtatás belőle, tehát nem tudják a felhasználókat folyamatosan megkárosítani ezzel a trükkel, vagyis az infálcióval. Kevésbé tud korrumpálódni, mivel nincs senkinek a hatalmában, vagyis decentralizált a működése, nincs senki tulajdonában az irányítása, független a korrupt és élősködő bankrendszerünktől. A küldési költség szabályozása is a te kezedben van, ha nem sürgős, akkor nagyon alacsony költséggel küldhetünk bitcoin. Az anonimitás magasabb szintű, mint a bankszámlák esetén, ha értessz hozzá 100% anonim is lehetsz, így nem kell elutazni svájcba, ha titkos bankszámlát akarunk nyitni, az otthoni fotel kényelméből bárki “nyithat” egy saját bitcoin címet 5 perc alatt, ami sokkal névtelenebb és könnyebben kezelhető, mint egy igazi svájci bankszámla! Ahogy egyre többen kezdik használni a bitcoin-t egyre értékesebb lesz, hiszen fix mennyisége van! Balhé esetén könnyű elrejteni, eltitkolni, észrevétlenül szállítani, még fejben is el lehet rejteni, hiszen csak 12 angol szót kell megjegyeznünk egy teljes bitcoin tárca visszaállításához! 100%-ban te uralod a pénzed, amely több felelőség, de több szabadság!

Ha szeretnél Bitcoint, vagy egyéb ígéretes kripto-valutát vásárolni kattints ide!

Bitcoin használat kezdőknek, gyorstalpaló!