Mitől értékes a bitcoin?

Mért fizetne bárki is egy virtuális pénzért, melyet még csak a kezében sem tud tartani?

2011-ben egy darab bitcoin 0.34$ értéken mozgott, Jelenleg 2016 végére, pedig már 900$ felett járt az árfolyama. Az emberek rengeteg fizikai pénzt adnak érte, hogy birtokolhassák! Tehát úgy tűnik a bizalom fokozódik és igény van egy pénzre, melyet nem központilag irányítanak és nem tudnak kedvük szerint manipulálni, vagy újabb pénzt nyomtatni a semmiből, ahogyan azt a világ szinte minden kormánya teszi.

Meg kell értenünk, hogy egy fizetőeszköz értékékét nem a fizetőeszköz anyaga (pl. papír) adja, hanem az, hogy mennyien használják azt, vagyis az emberek mennyi bizalmat helyeznek belé. Kivétel lehet az arany, vagy ezüst, hiszen ezek ritka nemesfémek, melyeknek kémiai értéke is van az iparban, viszont nehéz őket használni a fizikai gyakorlatban. Éppen ezért egy virtuális fizetőeszköz sokkal használhatóbb részét képezheti a jövő és a jelen fizetőeszközének.

Miért jobb a bitcoin a jelenlegi papírpénzes hitel alapú pénzrendszernél?

A legfőbb előnye talán, hogy nem lehet újabb és újabb pénzt nyomtatni belőle, így nem tudják a használókat folyamatosan megkárosítani ezzel a trükkel, melyet a mai napig csinál velünk a pénzrendszer. Kevésbé tud korrumpálódni, mivel nincs senkinek a hatalmában, vagy tulajdonában az irányítása, független a korrupt és élősködő bankrendszerünktől. Egy matematikailag adott fix mennyisége van a bitcoin-nak, annál csak kevesebb lehet belőle, de több semmiképpen! Tehát fix mennyisége van, méghozzá megközelítőleg 21 millió bitcoin!