NEO vásárlás, tárolás és GAS osztalék

Maximális mennyiség: 100 millió darab

Jelenlegi mennyiség: 65 millió darab

A NEO-t néha Kínai Ethereum-nak nevezik, amely véleményem szerint nem tisztességes, mivel globális platformként épül fel, és a NEO mögött álló csapat nagyon jó munkát végez a globális közösség elérésében. Véleményem szerint a NEO számos szempontból még mindig rendkívül alulértékelt az Ethereum-hoz képest.

NEO lehet 2018 legerősebben növekedő kripto-ja!

  • A NEO az egyetlen, amely várhatóan jól együtt tud működni a Kínai kormánnyal
  • A NEO számos programnyelvet támogat, amelyek megkönnyítik a fejlesztők számára, hogy több Dappot hozzanak létre és új ötleteket teszteljenek.
  • NEO birtoklásáért GAS osztalékot kapsz, amely alapvetően a NEO ökoszisztéma üzemanyaga
  • Továbbá a NEO birtoklásáért néha ajándék tokeneket is kapsz. Például: ONT coin
  • Jelenleg a tranzakciók gyorsak és ingyenesek

Osztalék

Az egyik legvonzóbb előnye a NEO-nak a csordogáló ingyen GAS. A megvásárolt NEO coin-ok megfelelő eltárolása után, folyamatosan GAS osztalékot kapsz a hálózat okos szerződéseinek futtatási költségeiből, a birtokolt coinjaid arányában. Ennek mértéke évi 3-6%, de ebben nincs benne az idő közben bekövetkező potenciális árfolyam emelkedés, vagyis ha 10-szereződik a NEO árfolyama, akkor az osztalékod értéke is 10-szereződni fog, amely így már igen komoly havi, vagy évi extra bevételt jelenthet!

NEO vásárlás

Ha még nem rendelkezel semmilyen kripto-valutával, amelyből váltani tudnál NEO-t, akkor először Ethereum-ot javasolt vásárolni, ez a legolcsóbb és leggyorsabb opció, ahogyan NEO-hoz juthatsz.

1. lépés: a BitPanda

Bitpanda EUR valuta alapú. Elég jó áron lehet venni náluk Ethereum-ot, változó 2-6% körüli a margin költség. Egy Ausztriában bejegyzett megbízható cég, főként Európai ügyfelekre koncentrálnak. Bankkártyás vásárlás mellett számos más opció is választható, pl. SEPA banki átutalás. EU szabályoknak megfelelnek, remek a support és könnyen átlátható a kezelőfelületük.

Kattints ide az ETH vásárlás részletes menetéhez!

2. lépés: ETH/NEO váltás a Binance-on

A főbb kripto-valuta átváltók közül a Binance messze a legjobb szolgáltatást nyújtja, amelynek középpontjában az alacsony díjak, gyors ki- és beutalások állnak. Mivel náluk csak tisztán kripto-valuta csere történik, így kevesebb szabályozási kérdéssel kell foglalkozniuk és ez teszi jelenleg a legjobb altcoin átváltó szolgáltatássá. Ezért ide csak kripto-valutával tudsz beutalni. Kattints a logo-ra a weboldalhoz:


 

 

A Bitpandán megvásárolt Ethereum-ot be kell utalnunk a binance-ra, majd az “ETH markets”-ra kattintva keressük meg a NEO/ETH piacot és a “Buy” gombra kattintva vegyünk egész számú NEO mennyiséget, várjuk meg míg teljesül az ajánlatunk a piacon!

Miután megvolt a váltás, már csak ki kell küldeni a Neo-t az oldalról a saját NEO tárcánkba.

3. lépés: Neon Wallet

A Neon a leggyakrabban ajánlott Neo tárca, melyet a számítógépedre tudsz telepíteni. Itt tudod letölteni a tárcát. MAC esetén válaszd a dmg-t, windows esetén pedig az exe file-t!

Ha nincs Ledger Nano S hardveres tárcád (bár javasolt), akkor a “Create a new wallet” gombot választva, létrehozhatsz egy tárcát a számítógépeden is. De, ha úgy érzed vírusos a géped és nem megbízható, akkor inkább szerezz be egy Ledger Nano S-t, majd használd a “login using a ledger” gombot!

Ha nem a ledger-t választottad, akkor az új tárca készítése során kapni fogsz egy PUBLIC és egy PRIVATE KEY-t. A privát kulcs a hozzáférésed a pénzedhez a blokkláncon, ezt a kódot írd fel, rakd el biztonságos helyre és ne veszítsd el, mert nélküle nem tudod máshol helyreállítani a tárcád egy lopás vagy meghibásodás esetén!

Ha elkészült a tárca, valami hasonló kép fog fogadni:

Természetesen a “RECEIVE” gomb megnyomása után kapott címre tudjuk beutalni a NEO-t, amely azonnal elkezdi termeli a GAS-t, ha mar bent van. A “Claim” gomb megnyomása után az addig felhalmozódott GAS jóváíródik. A GAS szintén ki- és beutalható a tárcába.

Ledger Nano S hardver tárca

Ledger Nano S hardver tárca a legbiztonságosabb módja a kripto-valuta tárolásának, mivel a private key nem a számítógépeden, hanem a hardware-ban tárolódik. Egy rettentő felhasználóbarát, praktikus (és drága) kis eszköz. Ha hosszútávra szeretnéd biztonságba helyezni a kripto-valutáidat (és ez vonatkozik nyilván BTC-re, vagy más coinokra is) akkor ez lesz az optimális a megoldás. Itt olvashatsz bővebben a Ledger Nano S-rol!

4. lépés: NEO kiutalás

Most, hogy van NEO tárcád, megvan a cím ahová ki tudod utalni a NEO-t!

A kiküldés a Binance-ról ingyenes, de a NEO csak egész számokban küldhető, tehát például nem lehet 1.5 NEO-t küldeni. Ezt a vásárlás és a beküldött mennyiség eldöntésekor érdemes belekalkulálni. De, ha túlcsordulás történt az sem probléma, mivel a maradékot GAS-ra válthatod és azt ki lehet utalni tört részekben is a NEO tárcába.

A NEO “Withdrawal Address”-t, a címet, ahova a kriptóidat kiküldöd a tőzsdéről, a NEO tárca “Receive” gombjára kattintva találod.

NEO után járó GAS begyűjtése

Az teljesen egyértelmű, hogy aki NEO-t vesz, be akarja gyűjteni az osztalékát. Mivel jelenleg a hálózaton nincsen tranzakciós díj, így a GAS nem ebből származik, hanem a NEO ökoszisztéma Utility tokenje, az okos szerződések készítéséhez és működtetéséhez szükséges “fűtőanyag”.

A Neo-ra készülő decentralizált applikációk ezzel fizetnek a rendszer használatáért, mely fizetség szétosztásra kerül a hálózat stabilizálásában résztvevők, a NEO tulajdonosok között. A várható osztalék ezen az oldalon számolható ki: https://neotogas.com/ Az “Actual calculation” idővel változhat, akár 2-szer annyi is lehet, mint a “Theory calculation” a jövőben. Itt látható 50 NEO-ra kiszámolva:

Néhány példa a jelenre (2018.feb.13.)

  • 10 NEO esetén évi 1-1.5 GAS termelődik: ez mai árfolyamon 10-15ezer HUF/év
  • 50 NEO esetén évi 5-8 GAS termelődik: mai árfolyamon 50-80ezer HUF/év.

Természetesen, ha a NEO árfolyama 10-szereződik, akkor a GAS jutalék is 10-szer annyi lesz, tehát 50 NEO esetén ez már nem 80 ezer, hanem 800 ezer HUF/év lesz. Egyébként az előző évben, vagyis 2017-ben, a NEO árfolyama több, mint 300-szorozódott!

Ahhoz, hogy járjon ez a szépen lassan csordogáló GAS, semmit nem kell tenni, csak a tárcádon kell tartani NEO-t. Ezenkívül egyéb ajándék token-ek is várhatóak a GAS-on kívül, amelyek szintén megjelennek majd a tárcádban.