Bitcoin használat kezdőknek – Hogyan működik?

Gyorstalpaló

A bitcoin-okat, vagy a bitcoin töredékét egy matematikai művelettel generált 26-35 karakterből álló címekre lehet küldeni.  Például 1NiNja1bUmhSoTXozBRBEtR8LeF9TGbZBN ez egy bitcoin cím, ezeket a címeket programmal lehet generálni,  “végtelen” sokat, de alapból üresek, tehát nincs rajtuk bitcoin, amíg valaki nem küld rá!

(Annak az esélye, hogy valaki egy már használatban levő bitcoin címet generáltat, mondhatjuk, hogy a 0-val egyenlő, az univerzum életében soha nem fog megtörténni.)

(A bitcoin legkisebb egységét “satoshi”-nak szokták hívni, ami lényegében 0.00000001 bitcoin-nak felel meg. Satoshi Nakamoto 2009-ben a bitcoin alapítója, kiléte a mai napig ismeretlen.)

Minden bitcoin címnek létezik egy “private key”-je, vagyis egy kulcs, amely szintén egy sok karakterből álló sorozat. De ezt a kulcsot csak az tudja, aki az adott bitcoin címet generálta, vagyis ha te generáltad a bitcoin címet, akkor csakis kizárolag te fogod tudni a kulcs-ot! Bárki, akivel megosztod ezt a kulcsot hozzá tud férni a bitcoin címeden lévő bitcoinjaidhoz!

Például:

Bitcoin cím (ezt bárki láthatja, nem titkos): 1NiNja1bUmhSoTXozBRBEtR8LeF9TGbZBN

Private key (kulcs, ez titkos): 5JYgJP5TmzE2D4x1yATuUsPqqduMzEnfmfKvh3zbiZPtPKLgu2P

Ez olyan, mint a kulcs meg a zár, a zárhoz bárki hozzáférhet, de a kulcs az nálad van!  Olyan, mintha egy kulccsal zárható átlátszó csomagmegörző doboz lenne. Tehát bárki láthatja a címeden lévő bitcoin-okat, viszont csak te tudod azt elkölteni.

Az, hogy egy adott címen van-e bitcoin, vagy milyen tranzakciók voltak rajta, azt itt lehet megnézni, pl. a fenti címet használva a következő lesz:

https://www.blockchain.com/en/btc/address/1NiNja1bUmhSoTXozBRBEtR8LeF9TGbZBN

Ezeket bárki láthatja, publikusak. Bárkiét megnézheted akinek ismered a bitcoin címét!

Ha nem áruljuk el senkinek, hogy az adott címen lévő bitcoin-ok a miénk, akkor természetesen senki nem fogja tudni, hogy kié, csak lát egy címet, ami bárkié lehet.

Bitcoin cím létrehozása: Ahhoz, hogy legyen neked is egy bitcoin címed, sokféle módszert lehet alkalmazni. A legjobb kezdőként, ha az electrum wallet-et használod:

https://electrum.org/

A wallet-eknek, vagyis a tárcáknak az a lényege, hogy ők generálnak neked bitcoin címeket és a hozzájuk tartozó kulcsokat és elvégzik a bitcoin küldés műveletét. Ezenkívül biztonságos bitcoin tárolást tesznek lehetővé. A walletek általában szoktak adni egy 12 vagy 24 kulcs-szóból álló visszaállító lehetőséget, ha pl. elveszíted a számítógéped, akkor is újra vissza tudod állítani a wallet-odat egy másik gépen és persze ott lesz az összes bitcoin-od, az összes használt címmel.

Fontos! A hagyományos fizikai pénztárcáinkkal (wallet) ellentétben, a bitcoin wallet valójában nem a bitcoinjainkat tartalmazza! Ezt sok kezdő először nem szokta érteni… A tárcában csak a privát kulcsok és a címek vannak, maga a bitcoin pedig a block-láncon van számontartva az interneten! Ezért lehet simán visszaállítani egy komplett walletot 12 kulcs-szóval, akkor is, ha átment rajta egy úthenger. Tehát a bitcoin akár fejben is tárolható, hiszen nem a bitcoint tároljuk valójában, hanem csak a hozzáférési kulcsot, vannak “brain wallet”-ek és papír tárcák is, de ezzel most még ne foglalkozzunk!


Electrum wallet használata, részletes leírás

Le kell tölteni a wallet-et és installálni: https://electrum.org/

Menjünk a “Download”-ra!

Válasszuk a “windows Installer”-t! Töltsük le és futtasuk! (Vagy a nekünk megfelelő op rendszerhez tartozót, pl. Android, OSX, Linux).

Kattintsunk az “Install”-ra! Majd, ha kész az installálás, indítsuk el az electrum pogramot!

Válasszuk az “auto connect”-et és “Next”!

Itt nyomhatunk “Next”-et is, vagy megadhatunk egy nevet a wallet-ünknek, de nem lényeges!

Válasszuk a “Standard wallet”-ot!

Válasszuk a “Create a new seed”-et. Vagyis egy teljesen új tárcát fog létrehozni nekünk!

Válasszuk a “Standard”-ot! Majd kapni fogunk 12 db véletlenszerű angol kulcs szót.

Fontos! Ezt a 12 db véletlenszerű szót fel kell írni és elrejteni egy biztonságos helyre! Bárki aki hozzáfér ehhez a 12 szóhoz és tudja mire valók, az hozzáférhet a tárcában lévő összes bitcoinodhoz! 

“Next”-re kattintva kérni fogja, hogy írd be a 12 szót amit megadott, hogy biztosan felírtad-e. A sorrend is számít!  Majd kattintsunk megint a “Next”-re!

Itt megadhatunk egy belépő kódot a wallet-hez, amit majd minden belépésnél kérni fog. Nem kötelező, de ajánlott! Majd “Next”-re kattintva már kész is a biztonságos wallet-ünk. Valami ilyesmit fogunk látni:

Természetesen még nincs semmi bitcoin a wallet-ünkön. Ez a wallet rengeteg bitcoin címet tud generálni és kezelni. Kattintsunk a “Receive”, vagyis fogadás fülre, ha megakarjuk tudni az egyik bitcoin címünk, ahova kaphatunk bitcoin-t valakitől.

A “Receiving address” mutatja az aktuális bitcoin címünk, ahova kérhetünk bitcoin-t. Például vásárolunk bitcoin-t valahonnan, akkor ide küldhetjük, hogy a saját tárcánkba legyen. Temrészetesen használjunk copy-paste-et a cím kimásolásához, vagy van QR kód is. Az electrum wallet-ot Android telefonra is lehet installálni. Ugyanaz a wallet akár több helyen, több számítógépen/telefonon is létezhet egyszerre, nem muszáj, hogy csak egy helyen legyen.

Bitcoin küldéshez kattintsunk felül “Send” fülre!

A “Pay to” részhez kell bemásolni a fogadó bitcoin címét, ahova küldeni akarjuk. A “Description”-höz nem kell semmit írni. Az “Amount”-hoz pedig a küldeni kívánt összeget mBTC-ben, vagyis mili BTC ahol 1 BTC = 1000 mBTC. A “fee”-t vagyis a tranzakció költséget ne varjáljuk kezdőként, hagyjuk maximumon egyenlőre.

Ha már kaptunk bitcoin-t és voltak tranzakcióink, az így fog kinézni az electrum wallet-on:

A “View” majd “Show address”-ra kattintva, az “Addresses” fül alatt megnézhetjük a walletban lévő bitcoin címeinket is és lekérhetjük a bitcoin címekhez tartozó “private key”, vagyis a kulcsokat is! De kezdőként ezzel még nem kell foglalkozni.

Ennyi volt a gyorstalpaló, most már képes vagy saját magad is biztonságosan fogadni, tárolni és küldeni is Bitcoin-t! Ha elveszik, vagy elromlik a számítógéped, akkor is visszatudod állítani a bitcoinjaid, csak újra fel kell installálni az electrum wallet-ot és kiválasztani a visszaállító opciót, majd beírni a 12 kulcs-szót!

A 12 kulcs-szó arra is jó, ha egyszerre több gépen is akarod kezelni a walletodat, pl. egy másik asztaligépen, laptopon, vagy android telefonon.

Fontos, hogy vírus mentes legyen a gépünk, mert a vírusok kirabolhatnak minket. Ezért ajánlott akár egy frissen telepített tiszta virtuális gépet használni erre. pl.: hivatalos windows weboldalról letöltött ingyenes windows 10-et lehet használni, az garantáltan vírus mentes lesz és ingyen is van. Virtuális gépnek meg használhatjuk az ingyenes Virtual Box-ot. Vagy akár használhatunk MAC operációs rendszert, vagy Linux-ot, ezek sokkal biztonságosabbak, mint a Windows.

Bitcoin vásárláshoz kattints ide és akkor egyből fel is töltheted bitcoin-al a saját electrum walletod!