Bitcoin Vásárlás

1. Coinbase.com

Az elsők között 2012-ben indult egyik legnépszerűbb FIAT pénzt kriptóba váltó centralizált “bankja”. A kezdők egyik kedvence. Kell azonosítást csinálni!


2. Bitpanda.com

A Bitpanda egy 2014-ben alapított, Ausztriában bejegyzett nagyon megbízható crypto kereskedő cég. Európában talán itt lehet a legalacsonyabb margin költséggel crypto pénzeket vásárolni, vagyis a legkedvezőbb áron! Pár év alatt rengeteget bővült a szolgáltatásuk, nemcsak Bitcoin-t, vagy Ethereum-ot, de rengeteg egyéb crypto-t és nemesfémeket is tudunk venni/eladni náluk. A weboldal nagyon felhasználóbarát és könnyen kezelhető. Bankkártyás vásárlás mellett számos egyéb opció is választható, pl. banki átutalások, SEPA, GiroPay, Neteller, stb… A verifikáció is nagyon egyszerű és 10 perc alatt megvan, amely teljesen automatizált! A Bitpandában “saving plan” szolgáltatás is van, amellyel betudjuk állítani, hogy automatikusan vegyen nekünk bitcoin-t (vagy bármi mást) például minden héten, így “dollar cost averaging”-et tudunk elérni a befektetésünkkel. Ez a legbiztonságosabb befektetési stratégia crypto valutákra!


3. Bitcoin ATM

Több Bitcoin ATM található már Budapesten, sőt már néhány vidéki városban is. A bitcoin ATM használatával lehetőségünk van akár névtelenül is vásárolni Bitcoin-t készpénzzel. Így nem kell online azonosítási folyamatot végig csinálnunk. Hátránya, hogy  cserébe ki kell mozdulnunk otthonról és az átváltási margin költség is drágább akár 6-10% is lehet, emellett lehetnek technikai problémák az ATM-el, ilyenkor supportot kell hívni. Csak egy okostelefonra (Android, iPhone) van szükségünk hozzá, amin rajta van egy bitcoin wallet. Kattints ide egy részletes ATM használati útmutatóért!


4. Személyes találkozás (peer to peer)

Kripto-val foglalkozó forum-okon, facebook csoportokban lehet találni személyesen venni/eladni akaró embereket. Ilyenkor középárfolyamon szokott történni a tranzakció, tehát senkinek nincs fee költsége. Ez hasonlóan zajlik, mintha egy apróhirdetésről találkozunk és eladunk valamit valakinek személyesen. Általában nem szokott gond lenni, de azért javasolt biztonsági elővigyázatosságokat alkalmazni (pl. max 100ezer FT elsőre ismeretlennel és használjunk publikus helyet, ne egy eldugott sikátort)! További előnye a fee költség megspórolása mellett, hogy a készpénzes tranzakciónak nem marad nyoma, tehát megőrizhetjük anonimitásunkat is.