Mi a HEX? Hogyan lehet venni?

A Hex 2019 Decemberében indult. A mi oldalunk volt az első és egyetlen Magyarországon, aki hírt adott róla indulás előtt. Richard Heart a HEX alapítója, aki szerint a kripto pénzek egyetlen valódi haszna, ha pénzként, érték tárolóként használjuk azt. Viszont szerinte a bitcoin mögött nincs rendes “játékelmélet”, ami pl. jutalmazná a holdereket és büntetné a seller-eket. A HEX az ethereum rendszerén programozott ERC20 token. A program komplexitása miatt több, mint egy évet csúsztak az indítással, de 2019 Decemberben elindult az első fázis, majd 2020 decemberében lezárult az adoption amplifire időszak és végleges fázisba került a HEX rendszere. Richard azzal hirdette: úgy tervezték, hogy 10000-szeres legyen az árfolyama 2.5 éven belül! Ezt végül kevesebb, mint 2 év alatt teljesítette is, ha a legalsó árfolyamtól nézzük.

Mivel lezárult az 1 éves launch időszak, most már csak CEX és DEX-en lehet HEX-hez jutni. Lekötni továbbra is lehet 10-40% kamatokért!

A legjobb hely a HEX beszerzésére jelenleg a UniSwap decentralizált váltó!

Mi ez a HEX és miért jó?

A HEX megvalósítja a bankok legnépszerűbb termékét a crypto piacon, vagyis a pénz lekötést kamatért cserébe. A különbség az, hogy ezt trustless, decentralizált és transparens módon teszi átugorva a middle man költségeit, mint a bankok esetében, így sokkal több “kamatot” kapunk. Az átlag ember azt hiszi, hogy a bankok a kölcsönadott pénzekből fizetik ki a kamatot, ami a valóságban nem így van, hanem ott is az infláció egy kis töredékéből fizetik a kamatot, maradék pedig mindenféle zsebekbe kerül, csak nem a pénzt lekötő emberekébe! A HEX programja az inflációt a pénzüket lekötő embereknek adja igazságosan kamat formájában. Lényegében a FIAT világában jól működő pénzügyi modell lett megvalósítva, csak egy jobb és fejlettebb formában átültetve kriptóba. Nem kell eltratani a middle man-t, mint a bankok esetében, itt csak forráskód van, ami ingyen dolgozik nekünk. A kamat sokkal több is lehet, mint 4%, mivel nem fogja minden HEX tulajdonos lekötni a pénzét, rengeteg HEX lesz szabadon is, tehát olyan évi 15-35%-os kamatokra lehet számítani, attól függően, milyen hosszú a lekötés! A lekötési rendszer modelljén nagyon sokáig dolgoztak, amíg tökéletes nem lett. Egy nagyon komplex “TShare” alapú smart contract felelős a kamatrendszer működéséért. Mindenre gondoltak előre! Minden transzparens, tehát azt is lehet látni, mikor járnak le a mások által megrakott lekötések, ezáltal nagyon önszabályozó és volatilitás csillapító lesz a rendszer. A lekötést ugyanúgy meg lehet szakítani (vész esetén), mint egy rendes banknál, de akkor természetesen büntetni fog minket a rendszer anyagilag.

A főbb dolgok a HEX indulásáról (2019. December):

  • Ingyen kérhetjük a HEX coinjainkat, ha a snapshot idejében lesznek bitcoinjaink, aminek tudjuk a privát kulcsát! Például ha lesz 1 Bitcoinunk az electrum walletunkban, akkor 10000-szer annyi, vagyis 10000 db Hex (HEX) coin-t kérvényezhetünk ingyen!
  • A kérvényezés időpontja fontos! Minél előbb kérvényezzük a snapshot ideje után, annál több bónusz coin-t kapunk, azokból a coin-okból, amiket mások elfelejtettek kérvényezni! Érdemes az első héten kérvényezni, mert akkor kapjuk a legtöbb bónuszt!
  • 50-75%-al büntetik a rendszerből a nagy halakat! Akiknek a bitcoin címe meghalad egy bizonyos nagy btc mennyiséget, az kevesebb ingyen HEX-et kérvényezhet és fennmaradó részt szétosztják bónuszként a többiek között.
  • Akik nem jelentkeznek az ingyen HEX-ért, annak az értékét is elkezdik szétosztani a többiek között kb. 1 év alatt, amíg teljesen el nem fogy.
  • Néhány nagy halat teljesen ki is zárnak a kérvényezésből, pl.: Mt.Gox bitcoinjai, ezt is szétosztják bónuszként a korai kérvényezők között!
  • A HEX-nek van egy idő alapú “lekötési” rendszere, ami jutalmazza a HOLD-ereket és bünteti azt, aki megszakítja a lekötését idő előtt, hasonlóan, ahogy a bankok működnek.

Átverés? Csalás?

A ponzi-kat és rug-pull-okat szoktuk csalásnak hívni, amikor a tulajdonos “exit scam”-el. A HEX-nél nem nagyon látni exit scam lehetőséget, mivel az egész egy smart contract és nincs hova bedönteni a rendszert, nem kötött egy weboldalhoz sem, sőt ha az alapító meghal az sem változtatna semmit, minden ugyanúgy működne. Egyetlen gyenge pontja, hogy Richard birtokában van rengeteg HEX, aminek eladásával elvileg lenyomhatja az árfolyamot. De ez elmondható kb. az összes többi erc20-as token-ről is, hogy sok van az alapítók birtokában.

Viszont Richard finoman célozgat rá, hogy az így szerzett ETH és HEX összeg a HEX javára lesz fordítva (pl. marketing), de ezt ő így nem mondhatja ki nyíltan, mert nem szeretné, ha a “SEC” rászállna és akkor nem listázhatják a HEX-et sok exchanger-en, így azt kell mondania hivatalosan, hogy nem ígér semmit és ne várjanak tőle semmit, mert akkor nem számít security-nak. Pozitívum, hogy a rendszer elképesztően jól működik, a weboldalon minimális bug-okkal, nagyon user barát, könnyű használni. Ilyet nem nagyon tapasztalni a kripto világban, főleg nem altcoin-oknál és főleg nem induláskor!

A rendszer egyébként teljesen függetlenül is működik mindentől az Ethereum hálózatán, tehát a weboldal nem esszenciális csak user barátabbá teszi a műveletet! A HEX forráskód teljesen készen van és nem nyúlnak bele többé. Nincs admin kulcs még az alapító se tud már belenyúlni. Tehát nincs egy profitot ígérő ponzi weboldal, hanem egy kész rendszer van, ami már működik és nem lehet benne változtatni, akkor is ott lesz, ha az alapító meghalna.

Mindenki maga döntse el és csak saját felelősségre és alaposan átgondolva vegyen HEX-et, vagy bármilyen crypto valutát!