Mitől értékes a bitcoin?

Miért fizetne bárki is egy virtuális pénzért, amit még csak kézben sem lehet tartani?

A bitcoint valójában fizikailag is lehet a kézben tartani, papír bitcoin formájában, vagy pedig hardware tárcaként. Így berakható egy biztonságos széfbe, csak úgy mint a készpénz. Ezek mellett akár fejben is tárolhatunk bitcoint, 12 angol szót (Electrum) kell csak megjegyeznünk, vagy elrejtenünk. Illetve használhatunk “Brain Wallet“-et is, ahol nekünk kell megadni saját jelszót.

2011-ben egy darab bitcoin 0.34$ értéken mozgott, 2017 végére, pedig már 19000$ felett is járt az árfolyama. A bitcoin már 3 nagy buborék hullámon is túl van és minden buborék “kipukkadás” után egyre magasabb lesz a csúcs árfolyam. Az emberek rengeteg FIAT-ot konvertálnak át ebbe az újfajta valutába! Tehát úgy tűnik a bizalom fokozódik és igény van egy pénzre, amely 100%-ban szabad, elkülönült az államoktól és nem tudnak kedvük szerint manipulálni.

Meg kell értenünk, hogy egy fizetőeszköz értékét elsősorban nem a fizetőeszköz anyaga adja, hanem az, hogy mennyien használják azt, vagyis az emberek mennyi bizalmat helyeznek belé.

A bitcoin értéke a szabad és globális működésében rejlik, melyet a bankrendszer, és a államok nem adnak meg nekünk! A Bitcoin egy olyan problémát oldott meg, amely azelőtt nem sikerült senkinek az online világban. Nincsen már szükség harmadik fél interakcióra érték küldéséhez/fogadásához, így nem kell megbízni egy hatalmi szervben, vagy személyben akinek ki vagyunk szolgáltatva. 100%-ban mi birtokoljuk a bitcoin vagyonunk, amely egy online decentralizált láncon van számontartva, ez a blockchain!

A bitcoin lehetővé teszi, hogy a pénzrendszer végre valóban szabad legyen és elkülönüljön az államtól, vagy bármilyen hatalmi szervtől, személytől!

Például, ha egy őrült kormány/szervezet/ideológia/személy kerül hatalomra valahol, akkor a helyi pénzt azonnal elinflálhatja és/vagy 100% szabályozhatja, ezzel sakkban tartva az embereket. A gazdaságot bedöntheti. A bankban tartott pénzeket elkobozhatja, vagy elértéktelenítheti. Azt otthon tartott aranyat/értékeket a rendőri/katonai erő használatával akármilyen ürüggyel szintén elkobozhatja. De még ha nincs is őrült kormány hatalmon, akkor is állandó az agyon szabályozottság: Amerikában például szigorú szabályai vannak az USD valuta kivitelének külföldre. A kormányok világszerte a te biztonságodra hivatkozva egyre szűkítik az emberek szabadságát! Arról nem is beszélve, hogy a bankrendszer alapból egy ponzi átverés, hiszen, ha hirtelen mindenki ki akarná venni a pénzét, akkor a bankok nem tudnák azt teljesíteni! És ez nem egy titok, hanem egy általuk is bevallott tény!

A következő bitcoin árfolyam csúcsot 2020 után 160 ezer USD-re becsülik, a múltbeli adatok alapján:

A bitcoin egy elég fiatal technológia, ezért az árfolyam ingadozások még elég drasztikusak, azonban az idő múlásával az ingadozások egyre kisebbek lesznek, érdemes meglovagolni ezt a korai időszakot amíg lehet! Egyes szakértők szerint például a következő lesz az utolsó nagy hullám, utána már csak oldalazni fog! Mások szerint pedig nem fog megállni 10 millió dollárig egyetlen bitcoin ára!  Ez sajnos teljesen megjósolhatatlan!

Hogyan vegyél bitcoint, ha félsz a rövid távú árfolyam zuhanásoktól?

A legokosabb bitcoin vásárlási stratégia, ha minden héten egy fix időpontban és egy előre eldöntött azonos mennyiségű fix összeggel veszünk bitcoint! Ezt hívják “Dollar-Cost Averaging”-nek. Például eldöntjük, hogy minden pénteken veszünk mondjuk 100 ezer forintért bitcoint, függetlenül attól, hogy éppen mennyi az árfolyam, mindig elvégezzük a műveletet az előre eldöntött 100 ezer forinttal. Ezzel a stratégiával semlegesíteni, vagy enyhíteni tudjuk a rövidtávú zuhanások drasztikus hatását, így a pszichológiai stressz minimális lesz. Még, ha épp a legrosszabbkor, vagyis a csúcson kezdünk is el vásárolni bitcoint, akkor is sokkal gyorsabban pluszba leszünk és a rövidtávú veszteségérzet is lényegesen enyhébb lesz.

Miért jobb a bitcoin, mint az arany? 

Bár az aranynak van belső értéke is és kétségtelenül egy jó alternatíva volt eddig, ennek ellenére rengeteg hátránya van. Csak lokálisan kereskedhető és az is elég nehézkes. A biztonságos tárolásuk nagyon macerás, vagy költséges. Könnyen ellophatják. A szállítás is nehézkes. Szállítás során elrejteni szinte lehetetlen. Nagy árrésekkel adják/veszik az aranyat, sokszor problémáznak és nagyon nem anonim. Az arany ráadásul nem igazán osztható, ha van egy X grammos befektetési aranyad, nem teheted meg, hogy csak a töredékét adod el. Ezzel szemben a bitcoin osztható és azonnal utalható a világ bármely pontjára 0% harmadik fél interakcióval. Nincs súlya!  100% te birtoklod csakúgy, mint az aranyat, viszont a rossz tulajdonságait mellőzve. A bitcoint könnyű tárolni, elrejteni, eltitkolni, még fejben is el lehet rejteni, hiszen csak 12 angol szót kell megjegyeznünk egy komplett bitcoin wallet visszaállításához! Vészhelyzet esetén sokkal nehezebben tudják elvenni, mint az aranyat!

Miért jobb, mint a hagyományos papírpénz?

A papírpénz is csak lokálisan kereskedhető, nehézkesen tudsz papírpénzt küldeni egy másik országba, napokig is eltarthat postával és nagyon nem biztonságos! Ezenkívül a készpénz értékét a kormányok és a bankok könnyedén elszívhatják, azzal, hogy pénzt kezdenek nyomtatni. Ez az infláció, lásd mi történt Venezuelában: a wc papír többe kerül már náluk, mint maga a papírpénz, így szó szerint jobban megéri ott a készpénzt használni wc papír helyett! Bár nem ilyen drasztikusan, de az infláció Magyarországon is  jelentős! További előnye a bitcoin-nak, hogy nem hamisítható és nem kell állandóan friss új papírpénzt nyomtatni elképesztő összegekért, amit szintén a felhasználók fizetnek meg. A készpénz biztonságos tárolása/szállítása is sokkal macerásabb, mint a bitcoinnak. Jelenleg a bitcoin egyedüli hátránya, hogy még nem sok helyen lehet fizetni vele, amely a jövőben még változhat, de addigra már az árfolyam is az egekben lesz!

Miért jobb, mint a banki elektronikus pénz?

Bár a bankban tárolt pénz elektronikus formája könnyedén utalható biztonságosan akár messzi helyekre is, de sokkal nehézkesebb, költségesebb, bonyolultabb és lassabb, sőt lehetnek olyan országok ahol tiltás van. Hétvégén általában nincs is átutalás! 100%-ban a bankoktól függ minden, ha akarják nem teljesítik, ha akarják késnek heteket, ha akarják zárolják a pénzed, elemzik a vásárlási szokásaid, a dolgozók azt is láthatják miket veszel, náluk van a kontroll a pénzed felett, ezenkívül ugyanúgy inflálódik az értéke, mint a készpénznek. A bankok bármikor dönthetnek úgy, hogy nem fizetik ki a betett pénzed, ilyen-olyan okokra hivatkozva, ez Magyarországon is megtörtént nem is olyan régen, így a bitcoin egy sokkal jobb alternatíva lehet azoknak, akik nem bíznak a bankokban, de nem is szeretnének kockázatos módon a párna alatt pénzt tárolni!

Összegezve miért jobb a bitcoin a jelenlegi pénzrendszernél?

A bitcoin extra biztonságos, hiszen a “private key” feltörhetetlen. Sokkal biztonságosabb, mint bármelyik bankszámla. A tárolása is sokkal könnyebb és biztonságosabb, mint az arany, vagy a készpénzzé. További előnye, hogy a bitcoin-nak egy adott maximális fix mennyisége van! Így nem lesz végtelen sok szabályozatlan “pénz nyomtatás” belőle, amely megkárosítaná a felhasználókat. Kevésbé tud korrumpálódni, mivel nincs senkinek a hatalmában, vagyis decentralizált a működése, nincs senki tulajdonában az irányítása, független a korrupt és élősködő bankrendszerünktől. Megsemmisíteni is nehezebb a decentralizáltsága miatt. A küldési költség szabályozása is a te kezedben van, ha nem sürgős, akkor nagyon alacsony költséggel küldhetünk bitcoin. Az anonimitás magasabb szintű, mint a bankszámlák esetén, ha értesz hozzá 100% anonim is lehetsz, így nem kell elutazni svájcba, ha titkos bankszámlát akarunk nyitni, az otthoni fotel kényelméből bárki “nyithat” egy saját bitcoin címet 5 perc alatt, ami sokkal névtelenebb és könnyebben kezelhető, mint egy igazi svájci bankszámla! Ahogy egyre többen kezdik használni a bitcoin-t egyre értékesebb lesz, hiszen fix mennyisége van! Balhé esetén könnyű elrejteni, eltitkolni, észrevétlenül szállítani, még fejben is el lehet rejteni, hiszen csak 12 angol szót kell megjegyeznünk egy teljes bitcoin tárca visszaállításához! 100%-ban te uralod a pénzed, amely több felelősség, de több szabadság!

Bitcoin használat kezdőknek, gyorstalpaló!

Bitcoin, vagy egyéb kripto-valuták vásárlása!